Vakbekwaamheid

Bent u financieel adviseur? Dan moet beschikken over de juiste beroepskwalificatie.

Hoe behaal ik een beroepskwalificatie?

Er zijn acht beroepskwalificaties. De beroepskwalificaties zijn modulair opgebouwd. Een kwalificatie bestaat uit één, twee of drie initiële examens. Als u alle initiële examens van een beroepskwalificatie met goed gevolg heeft afgelegd dan beschikt u over een beroepskwalificatie.

Welke beroepskwalificatie(s) u nodig heeft voor het uitoefenen van uw beroep, hangt af van het vakgebied waarin u werkt.  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan u informeren over de beroepskwalificatie die u nodig heeft in uw vakgebied.

Hoe blijf ik adviesbevoegd?

U blijft adviesbevoegd door per vaste permanente educatie periode (PE- periode) met goed gevolg een PE-examen af te leggen.

Met een PE-examen onderhoudt de adviesbevoegdheid van de gehele beroepskwalificatie. Als uw beroepskwalificatie uit meerdere modules of beroepskwalificaties is opgebouwd, kunt u dus volstaan met één PE-examen. U hoeft dan niet voor de adviesbevoegdheid van de onderliggende beroepskwalificatie(s) een apart PE-examen te doen.  Als u slaagt voor het PE-examen van de hoogste beroepskwalificatie, dan slaagt u voor beroepskwalificaties waaruit het integrale PE-examen is opgebouwd.

Vaste PE-periodes

Er is sprake van vaste PE-periodes, die voor iedereen gelijk zijn. U bepaalt zelf op welk moment binnen de PE-periode u examen doet. Als het u niet lukt om voor de einddatum van een PE-periode het examen te behalen dan vervalt de adviesbevoegdheid van de beroepskwalificatie. U mag dan niet meer adviseren totdat u dit heeft hersteld met een bijzonder examen.
  • Huidige PE-periode       —  1 april 2019 t/m 31 maart 2022

  • Volgende PE-periode   —  1 april 2022 t/m 31 maart 2025

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Permanent actueel vakbekwaam

De PE-plicht geldt voor financieel adviseurs. Daarnaast geldt zowel voor adviseurs als voor klantmedewerkers de verplichting om “permanent actueel vakbekwaam” te zijn.  Klantmedewerkers zijn medewerkers binnen een financiële onderneming die inhoudelijk contact met klanten hebben. De verplichting om permanent actueel vakbekwaam te zijn, is een open norm. Een onderneming mag zelf bepalen hoe zij die norm invult. Op de website van AFM leest u meer over permanent actueel vakbekwaam.